Seylan çayı kökeni Sri Lanka ülkesinin uçsuz bucaksız ormanlarında olan oldukça özel bir aromaya ve tada sahip olan ithal bir çaydır. Son beş yılda kaçak çayın arkasından ülkemiz topraklarına girişi çoğalan ve bir mutfakta ek çay malzemesi olarak tutulan Seylan çayı diğer çaylara oranla bariz farklılıklar içermektedir. Bunlardan ilki çay yapraklarının diğer çay yapraklarına oranla çok daha iri olmasıdır. Bu da zaman içerisinde toz yapan çay ürünlerinin aksine kullanım ve demleme kolaylığı sağlamaktadır. Aynı zamanda bilindiği üzere çayı toplama çeşitleri de doğrudan damak tadına nüfuz eden ayrıntılardır. Diğer çayların aksine makas ile değil elle toplanan bu iri yapraklı Seylan çayları tutturduğu yoğun kıvamı ile sabah akşam birçok çaydanlığı doldurmaktadır. Yararları arasında damak tadı sunmak ve cildi beslemek gibi özellikler sıralanabilir.