Türk toplumunda bütün Ortadoğu'da ve Asya'da olduğu gibi çay içmek, çay tüketmek önemli bir kültür mozaiğinin ve devam etmekte geleneğin bir parçasıdır. Günümüzde hangi bölgede olursa olsun bir misafirliğe gidildiğinde ya da eve bir konuk geldiğinde ilk yapılan şeylerden biri çaydanlığın altını yakmak ve çay demlemektir. Günümüze alternatif bir damak tadı olarak giren kaçak çay özellikle son on - on beş yılda kendisine hatırı sayılır ölçüde müdavim edindi. Çay tiryakilerini oldukça memnun eden kaçak çay diğer normal çaylara oranla daha sert ve içimi daha doyurucu olan bir çaydır. Demlenirken normal çaylara oranda biraz daha konulması çayın tadının yoğunluğu bakımından önemli bir unsurdur. Günümüzde daha çok İran, Irak ve Suriye bölgelerinde yetişen bu çay çeşidi, önce başta Diyarbakır olmak üzere tüm Doğu illerimizde mutfaklarda tütmekte olan yegane çay biçimiydi. Ülkemize ilk başlarda kaçak yollardan sokulduğu için adını buradan alan bu çay, yıllar geçtikçe ulaşım ve taşıma sektörünün de gelişmesiyle önce Akdeniz ve İç Anadolu'ya daha sonra da Marmara ve Ege bölgesine gelmiştir. Çay tutkunlarının tadını ve içimini fazlaca sevdiği kaçak çay ürünleri artık sert içimi, insanı deme doyuran buğusu ile birlikte mutfakların, kahvaltılıkların, akşam yemeğinden sonra çay keyiflerinin başlıca ana içeceği. İçimi kendisine sert gelen müdavimler ise Rize çayı ya da başka çay çeşitleriyle harman ederek bu çayları tüketmeye devam etmektedir. Yararları arasında uyku açmak ve enerji vermek